Over

© Slow Medicine Instituut Nederland

Wie zijn wij

 

Slow Medicine Nederland, de website www.slowmedicine.nl, het slow medicine-logo en de Slow Medicine Beweging zijn onderdeel van het Slow Medicine Instituut Nederland (SMIN) en worden geleid door Yung Lie en Dick Koster.

 

Doelstelling

 

Doel van de beweging en het Instituut zijn het bevorderen en verstevigen van Slow Medicine en de 10 pijlers door voorlichting, onderwijs, onderzoek en internationale samenwerking.

 

Het Slow Medicine Instituut Nederland (SMIN) is opgericht in 2014 door

 

Dick Koster, huisarts, initiator en ondernemer

Yung Lie, City Doctor, Instituut Maatschappelijke Innovatie

 

en kent de volgende onderdelen:

Slow Medicine Academie : onderwijs

Slow Medicine wetenschappelijk instituut: onderzoek

Slow Medicine franchise en dienstverlening BV io

Slow Medicine International

 

 

"Disclaimer"

 

Slow medicine staat voor een aantal waarden die mogelijk verkeerd geïnterpreteerd of verkeerd `gebruikt kunnen worden .

 

Slow medicine betekent niet dat er niet wordt opgetreden als dat medisch noodzakelijk is en kan en mag geen argument zijn om medisch noodzakelijk handelen uit te stellen, zeker niet in acute of levensbedreigende situaties. Slow medicine betekent wel dat er bij chronische of langdurige ziekten meer tijd dient te zijn voor reflectie, afweging van belangen en alternatieven en overleg met alle belanghebbenden.

 

Slow medicine betekent ook nadrukkelijk niet dat mensen/ patiënten na een keuze om niet verder te gaan met een behandeling of als er andere keuzes worden gemaakt dan de arts zou wensen aan hun lot worden overgelaten. Goede begeleiding en in de eindfase goede palliatieve zorg met respect voor de genoemde slow medicine kenmerken hoort ook in deze situaties state of the art te zijn

 

De slow medicine beweging onderschrijft de evidence-based geneeskunde, zoals oorspronkelijk bedoeld door Sackett, uitgaande van de trias van:

- best beschikbare kennis;

- het oordeel van professionals;

- behoeften van patiënten.

De laatste twee punten lijken in de door geneesmiddelonderzoek overheerste vormen van geneeskunde naar de achtergrond te zijn gedrongen. Slow medicine wil de balans in tussen de drie genoemde elementen van evidence-based geneeskunde herstellen. Bij ‘best beschikbare kennis’ dient breed gekeken te worden met aandacht voor mate van bewijs, generaliseerbaarheid van dit bewijs, voor- en nadelen van een behandeling en veiligheid. Bij onvoldoende of niet ondubbelzinnig bewijs van effectiviteit dient er meer aandacht te zijn voor veilige vormen van geneeskunde; safety first.

 

 

Contactgegevens:

dick@slowmedicine.nl

yung@slowmedicine.nl

info@slowmedicine.nl